Dobri Pastir

RKT Župa Brestje Sesvete

Gdje sam?

Pretraga stranica...

Travanj 2014
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Bl.MIroslav Bulešić

Blagdan Dobrog Pastira 2013

MISNA ČITANJA: Iz 50, 4-7; Ps 22, 8-9.17-20.23-24; Fil 2, 6-11

EVANĐELJE: Mt  26, 14 – 27,66

 Cvjetnica – nedjelja Muke Gospodinove

Prema suglasnom izvještaju sva četiri evanđelja (Mt 21, 1-11; Mk 11, 1-11; Lk 19, 29-40; Iv 12,12-19) Isus prije svoje muke i smrti svečano ulazi u Jeruzalem. Životinja koju jaše je magarac. Matej i Ivan vide u tome ostvarenje proročanstva proroka Zaharije 9,9: „Klikni iz sveg grla, Kćeri Sionska! Viči od radosti, Kćeri Jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu“. Isus se daje prepoznati kao kralj mira i pravde kojeg je navijestio prorok Zaharija. U toj su gesti ujedinjeni kraljevsko pravo i odricanje od vladarske moći i vlasti. Narod koji ga prati prepoznaje to pravo i kliče Isusu kao novom Davidu, mesijanskom kralju: „Hosana sinu Davidovu! Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!“ (Mt 21,9). Osim toga prostirali su svoje haljine po putu i sterali zelene grane pred njim (Mt 21,7 i dalje). Prema Ivanu mnoštvo naroda koje  je u Jeruzalem došlo za svetkovinu Pashe izišlo je s palminim granama Isusu u susret (Iv 12,12 i dalje). Jesu li prepoznali i Isusovo odricanje vlasti i bogatstva, ovi izvještaji ostavljaju otvorenim. Ivan izričito kaže: „To učenici njegovi isprva ne razumiješe“ (Iv 12,16a).                                                                              (Karl- Heinrich Bieritz)

 Da. Kriv sam. — Ruke, Pilate, ne peri.                                   A nevjeru u svojoj rađah vjeri

Krv moja neće ostati na tebi.                                                   Na trijem pred narod, ne vodi me. ; 

Svoga Judu ja sam nosio u sebi                                             — Sam. Kakav sam, što sam, ja već davno znam.

Vladimir Nazor: Via crucis omnium peccatorum miserrimi      (Put križa najbjednijega od svih grešnika)

 

Sijač je Sin  čovječji                                                                  Juda u meni              

 "Svoga Judu ja sam nosio u sebi“, samoispovijedno pjeva Vladimir Nazor u svom Križnom putu „najbjednijeg od svih grešnika“ (1. postaja). To je izvrstan ključ za proživljavanje Isusove Muke. Dok se zgražamo nad crnim izdajstvom, kukavičkim zatajenjem, lakoumnim Pilatovim pranjem ruku, svjetinom kojom manipuliraju narodni vođe... potražimo u samima sebi ne samo sućutnika nego i krivca. „Ti si taj čovjek!“ doviknuo je prorok Natan u lice kralju Davidu koji se zgražao nad tuđim zločinom, slijep za svoj vlastiti (preljub s Bat Šebom).

Opširnije:Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje 13. travnja 2014.

SUSRET ČITAČA – srijeda 16. travnja 2014. u 19 sati.

Tema: Čitanja i obredi Velikog Tjedna.

Veliki Četvrtak - misa u 18.30 sati

Danas je dopušteno slaviti samo Misu posvete ulja i Misu Večere Gospodnje. Zabranjene su sve mise bez naroda. Pričest se vjernicima može dijeliti samo u misi. Bolesnici se mogu pričesti i izvan mise. Kruh za pričest vjernika mora se posvetiti u samome slavlju Mise Večere Gospodnje. U nekoj obližnjoj crkvi, kapeli ili pokrajnjoj lađi uredi se mjesto gdje će se nakon mise pohraniti Presv. Sakrament. Mjesto pohrane neka nipošto ne bude u obliku groba. Neka se izbjegava i sam izraz »grob« jer se kapela za pohranu ne pripravlja da bi označila Gospodinov ukop nego kao mjesto čuvanja euharistijskoga kruha za pričest vjernika u liturgiji Velikoga Petka. Narav vazmenoga trodnevlja ne dopušta izlaganje Presvetoga u pokaznici nakon Mise Večere Gospodnje nego samo njegovo pohranjivanje. Neka se vjernici pozovu da nakon večernjeg bogoslužja dio noći provedu u molitvi i klanjanju u kapeli s Presv. Sakramentom. ▪ Budući da se Presv. Sakrament pohranjuje radi pričesti vjernika u bogoslužju Velikoga Petka, prijenos Svetootajstva ne vrši se u crkvama u kojima se neće slaviti bogoslužje

Veliki Petak

Križni put u 15 sati

Obredi Muke Gospodnje u 18.30 sati

Crkva danas ne slavi euharistiju. Pričest se dijeli samo u obredima Muke Gospodnje, a bolesnicima se može nositi u svako doba dana. ▪ U liturgiji Muke Gospodnje neka se, zbog istinitosti i jasnoće znaka, otkriva i za klanjanje izlaže samo jedan križ. Nakon službe Muke Gospodnje križ koji je u bogoslužju razotkriven neka na prikladnom mjestu bude vjernicima izložen za osobno klanjanje i molitvu. ▪ Vjernici su dužni, prema kanonskim propisima, obdržavati post s nemrsom, a preporučuje se da se on, kao »vazmeni post«, produži sve do vazmenoga bdjenja, kao znak iščekivanja Uskrsnuća.

Copyright IB © 2014. All Rights Reserved.